Οι περιπέτειες της Ελλάδας στον κόσμο του Μουντομπάσκετ
Η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ έχει σημειώσει μια μακρά ιστορία τόσο στις Ευρωπαικές όσο και στις Παγκόσμιες διοργανώσεις κυπέλλων. Το σημαντικό κομμάτι της ιστορίας αυτής όμως, για το Μουντομπάσκετ τουλάχιστον, ξεκινά σχετικά πρόσφατα, μόλις τρεις δεκαετίες πίσω. Στις προηγούμενες διοργανώσεις η ομάδα μας είτε δεν είχε τα μέσα για να δηλώσει συμμετοχή είτε αποτύγχανε από τα προκριματικά, με αποτέλεσμα να μην έχουμε κάποια αξιοσημείωτη πρόκριση.
Έτος: 1986
Χώρα: Ισπανία
Θέση: 10η
Έτος ορόσημο για την ελληνική ομάδα. Σημειώθηκαν 2 νίκες στην πρώτη φάση των ομίλων: απέναντι στον Παναμά και την Γαλλία. Στην 3η αγωνιστική η ομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τους Ισπανούς και ηττήθηκε. Η δεύτερη φάση των ομίλων ξεκινά με μία ήττα για την Ελλάδα απέναντι στην Σοβιετική Ένωση την οποία ακολούθησαν άλλες 2 ήττες από την Κούβα και το Ισραήλ. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί η ομάδα μας, δυστυχώς, εκτός οκτάδας, καταλαμβάνοντας τελικά τη 10η θέση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέχρι τότε δεδομένα, η 10η θέση για την ελληνική ομάδα κάθε άλλο παρά αποτυχία ήταν.
Bonus info: Ο Νίκος Γκάλης στην πρώτη θέση των σκόρερ με 337 πόντους σε 10 ματς.
Έτος: 1990
Χώρα: Αργεντινή
Θέση: 6η
Μετά από πρωτόγνωρες επιτυχίες που μεσολάβησαν σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να δώσει τον καλύτερό της εαυτό, παρά την απουσία του Νίκου Γκάλη λόγω τραυματισμού, που έριξε λίγο τον πήχη. Ξεκινάμε με ήττα από τις ΗΠΑ, σε έναν όμως εξαιρετικό αγώνα που χρειάστηκε να ανατραπεί το σκορ στην παράταση για να καταθέσει η ελληνική ομάδα τα όπλα. Απτόητη προχωρά σημειώνοντας 2 νίκες απέναντι στην Ισπανία και την Κορέα και προκρίνεται στη φάση των 8 για πρώτη φορά στα χρονικά. Εκεί σημειώνει μια νίκη απέναντι στην Βραζιλία αλλά και 2 ήττες από την Γιουγκοσλαβία και την Σοβιετική Ένωση που της στερούν την πρόκριση στην τετράδα.
Bonus info: Την 6η θέση που καταλάβαμε τελικά, μόνο ήττα δεν την λες!
Έτος: 1994
Χώρα: Καναδάς
Θέση: 4η
Το ελληνικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο στις κερκίδες του Καναδά, κάτι που εμψυχώνει αρκετά την ελληνική ομάδα. Το αρνητικό στοιχείο της συμμετοχής είναι η αποχώρηση του προπονητή της ομάδας, Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου, λόγω ενός επεισοδίου με έναν από τους παίκτες, τον Παναγιώτη Φασούλα. Ως αντικαταστάτης έρχεται ο Μάκης Δενδρινός και παρά την όλη αναστάτωση γίνεται μια πολύ καλή αρχή. Δύο νίκες, απέναντι στην Γερμανία και την Αίγυπτο και μία ήττα από το Πουέρτο Ρίκο οδηγούν την ομάδα μας στην πρώτη θέση του ομίλου. Στη δεύτερη φάση συμβαίνει κάτι απρόσμενο: άλλες δύο νίκες, απέναντι στον Καναδά και την Κίνα οδηγούν την ελληνική ομάδα στην παγκόσμια τετράδα, παρά την ήττα της από την Κροατία. Η κλήρωση αυτή τη φορά όμως δεν ήταν ευνοϊκή αφού χρειάστηκε να έρθουμε αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ ή αλλιώς την “Dream Team II”. Το αποτέλεσμα ήταν δυστυχώς προδιαγεγραμμένο με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 4η θέση.
Bonus info: Η Εθνική Ελλάδος έγινε η πρώτη ομάδα που κράτησε την “Dream Team” που αποτελούνταν από μεγάλους σταρ του NBA, κάτω από 100 πόντους.
Έτος: 1998
Χώρα: Ελλάδα
Θέση: 4η
Μετά την σταθερά ανοδική πορεία της ελληνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την διεξαγωγή του για πρώτη φορά στη χώρα μας, οι προσδοκίες, όπως αναμένεται, είναι πολύ υψηλές. Μια ακόμη ευνοϊκή συνθήκη για την εθνική μας είναι η απουσία των παικτών του NBA που αυξάνει κι άλλο τις ήδη αυξημένες προσδοκίες. Ο πρώτος γύρος έρχεται να τις επιβεβαιώσει με 3/3 νίκες απέναντι σε Καναδά, Ιταλία και Σενεγάλη. Στον δεύτερο γύρο όμως σημειώνεται μόνο μια νίκη απέναντι στο Πουέρτο Ρίκο και δύο ήττες από Ρωσία και Σερβία-Μαυροβούνιο. Η ομάδα μας βέβαια περνάει στον προημιτελικό όπου έρχεται αντιμέτωπη με την αήττητη Ισπανία και της στερεί πλέον αυτόν τον επιθετικό προσδιορισμό σε ένα εκπληκτικό ματς. Για άλλη μια φορά η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη τετράδα του κόσμου, η χαρά μας όμως δεν θα διαρκέσει πολύ γιατί έπεται η συντριβή της από την Γιουγκοσλαβία και τις ΗΠΑ στον μικρό τελικό.
Bonus info: Η συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν τόσο στα μέτρα της ελληνικής ομάδας που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα ήταν απίθανο να φτάσει στην κορυφή.
Έτος: 2006
Χώρα: Ιαπωνία
Θέση: 2η
Η Ελλάδα επιστρέφει στο Μουντομπάσκετ, μετά από την απουσία της στη διοργάνωση του 2002, έτοιμη για όλα. Οι νίκες έρχονται η μία μετά την άλλη, κατατροπώνοντας Κατάρ, Λιθουανία, Αυστραλία, Βραζιλία και Τουρκία. Έτσι, η ομάδα μας βγαίνει αήττητη από έναν πολύ αξιόλογο και ανταγωνιστικό όμιλο. Στην επόμενη φάση ακολουθούν άλλες δύο νίκες απέναντι στην Κίνα και την Γαλλία. Στον ημιτελικό περνάει η εθνική μας, για να βρεθεί αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ όπου σε ένα καταπληκτικό ματς σημειώνει άλλη μια νίκη με 101-95, κρατώντας την “Dream Team” για δεύτερη φορά κάτω από τους 100 πόντους, και για πρώτη φορά η ελληνική ομάδα φτάνει στον τελικό. Εκεί έρχεται η μεγαλύτερη πρόκληση από όλες, η Ισπανία. Δυστυχώς, δεν υπήρξε “happy end” αλλά και η δεύτερη θέση ήταν μια τεράστια επιτυχία.
Bonus info: Το ασημένιο αυτό μετάλλιο ήταν το μοναδικό μετάλλιο ως τότε για την ελληνική ομάδα σε παγκόσμια διοργάνωση. Επίσης, μοναδική ήταν και η ήττα τον Αμερικανών αφού μέχρι σήμερα είναι η τελευταία τους σε επίσημο αγώνα.
Έτος: 2010
Χώρα: Τουρκία
Θέση: 11η
Η ομάδα έχει αλλάξει αρκετά στα χρόνια που μεσολάβησαν καθώς πολλοί σημαντικοί παίκτες έχουν αποχωρήσει. Αλλά οι ελπίδες μας δεν πτοούνται καθώς πηγαίνουμε πλέον στην διοργάνωση κρατώντας ένα μετάλλιο. Η πρεμιέρα ήταν καλή με τρεις νίκες απέναντι σε Κίνα, Πουέρτο Ρίκο και Ακτή Ελεφαντοστού να μας οδηγούν στην επόμενη φάση παρά τις ήττες από την Τουρκία και την Ρωσία. Στη φάση των 16 όμως ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πρωταθλήτρια ομάδα της Ισπανίας όπου κάναμε πολύ καλό παιχνίδι αλλά δεν ήταν αρκετό. Η ήττα που ακολούθησε μας απέκλεισε από την επόμενη φάση και μας κατέταξε στην χαμηλότερη θέση που έχουμε πάρει ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Bonus info: Αν στην πρώτη φάση των ομίλων είχαμε νικήσει και την Ρωσία, θα είχαμε αποφύγει την αναμέτρηση με την Ισπανία, κάτι που θα μας οδηγούσε σε αρκετά υψηλότερη θέση.
Έτος: 2014
Χώρα: Ισπανία
Θέση: 9η
Η εθνική μας πλέον μετρά πολλές απουσίες σημαντικών παικτών και έχει περάσει από “40 κύματα” για να φτάσει στην Ισπανία. Στην πρώτη φάση των ομίλων όμως σημειώνει 5 νίκες, απέναντι σε Σενεγάλη, Φιλιππίνες, Πουέρτο Ρίκο, Κροατία και Αργεντινή, με μεγάλη μάλιστα ευκολία. Στην δεύτερη φάση όμως ερχόμαστε κατευθείαν αντιμέτωποι με την Σερβία, όπου μετά από ένα πραγματικό ντέρμπι, ηττούμαστε και το ταξίδι για την επόμενη φάση σταματάει απότομα. Ξανά εκτός οκτάδας η Ελλάδα λοιπόν.
Bonus info: Στην ομάδα μας έπαιζε ο 19χρονος τότε Γιάννης Αντετοκούνμπο.